Do tematu przewodniego dzisiejszego posta zainspirowała mnie (o zgrozo!) trwająca na uczelni sesja egzaminacyjna. W związku z przerzucaniem stosu notatek, czytaniem książek i przeglądaniem prezentacji mój dzisiejszy limit ilości wypitych kaw został przekroczony. Podczas nauki wypijam ogromnie ilości herbaty, kawy, soków, wody i ziółek. Dzisiaj do listy moich napojów dołączyła CYKORIA. Kawa z cykorii jest bezkofeinowym substytutem kawy. Otrzymuje się ją po ususzeniu, zmieleniu i uprażeniu korzeni rośliny.
Cykoria posiada wiele dobroczynnych dla zdrowia właściwości odżywczych:
Kawa z cykorii jest napojem dietetycznym. Jej składniki przyspieszają przemianę materii, stymulują spalanie tłuszczów, ułatwiają trawienie i zwiększają aktywność mikroflory jelitowej. Cykoria zawiera dużo błonnika, bo aż 16%, który korzystnie wpływa na przyswajanie wapna, a także zwiększa uczucie sytości. Kawa z cykorii podawana z mlekiem posiada dodatkowe zalety - zwiększa przyswajalność białka oraz magnezu.
Po zgłębieniu tematyki postanawiam włączyć cykorię do codziennego jadłospisu.
Cykoria posiada wiele dobroczynnych dla zdrowia właściwości odżywczych:
- wzmacnia odporność organizmu
- chroni organizm przed infekcjami i przeziębieniami
- usprawnia metabolizm
- przeciwdziała zaparciom
- zmniejsza wchłanianie tłuszczów
- jest silnym przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki
- pobudza wydzielanie soków żołądkowych
- poprawia trawienie
- stymuluje wydzielanie żółci
- obniża cholesterol
- normuje poziom cukru we krwi
- likwiduje i zmniejsza uczucie wzdęcia
- oczyszcza organizm z toksyn
- stymuluje spalanie tłuszczów
- zwiększa wydzielanie mleka u matek karmiących
- wspomaga leczenie bezsenności
- korzystnie wpływa na odbudowę błon komórkowych skóry
- zapobiega zmarszczkom
- wzmacnia włosy i paznokcie
- łagodzi podrażnienia skóry
- pomaga w leczeniu trądziku i łuszczycy.
Kawa z cykorii jest napojem dietetycznym. Jej składniki przyspieszają przemianę materii, stymulują spalanie tłuszczów, ułatwiają trawienie i zwiększają aktywność mikroflory jelitowej. Cykoria zawiera dużo błonnika, bo aż 16%, który korzystnie wpływa na przyswajanie wapna, a także zwiększa uczucie sytości. Kawa z cykorii podawana z mlekiem posiada dodatkowe zalety - zwiększa przyswajalność białka oraz magnezu.
Po zgłębieniu tematyki postanawiam włączyć cykorię do codziennego jadłospisu.
DZIEŃ SIÓDMY:
Śniadanie: jajecznica na szpinaku z czosnkiem + kilka kawałeczków papryki konserwowej
Obiad: pierś z kurczaka z parowaru + mix warzyw (brokuł, kalafior, marchew) + ciecierzyca
Kolacja: sałatka z selera naciowego, fasoli, jajka i tuńczyka
A jak smakuje cykoria? Da się to wypić? ;)
OdpowiedzUsuńZ odrobiną mleka smakuje jak kawa zbożowa, ja akurat lubię ten smak :)
Usuń