sobota, 7 lutego 2015

Dzień 7 - cykoria

Do tematu przewodniego dzisiejszego posta zainspirowała mnie (o zgrozo!) trwająca  na uczelni sesja egzaminacyjna. W związku z przerzucaniem stosu notatek, czytaniem książek i przeglądaniem prezentacji mój dzisiejszy limit ilości wypitych kaw został przekroczony. Podczas nauki wypijam ogromnie ilości herbaty, kawy, soków, wody i ziółek. Dzisiaj do listy moich napojów dołączyła CYKORIA. Kawa z cykorii jest bezkofeinowym substytutem kawy. Otrzymuje się ją po ususzeniu, zmieleniu i uprażeniu korzeni rośliny. 

Cykoria posiada wiele dobroczynnych dla zdrowia właściwości odżywczych:

  • wzmacnia odporność organizmu
  • chroni organizm przed  infekcjami i przeziębieniami
  • usprawnia metabolizm
  • przeciwdziała zaparciom
  • zmniejsza wchłanianie tłuszczów
  • jest silnym przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki
  • pobudza wydzielanie soków żołądkowych
  • poprawia trawienie
  • stymuluje wydzielanie żółci
  • obniża cholesterol
  • normuje poziom cukru we krwi
  • likwiduje i zmniejsza uczucie wzdęcia
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • stymuluje spalanie tłuszczów
  • zwiększa wydzielanie mleka u matek karmiących
  • wspomaga leczenie bezsenności
  • korzystnie wpływa na odbudowę błon komórkowych skóry
  • zapobiega zmarszczkom
  • wzmacnia włosy i paznokcie
  • łagodzi podrażnienia skóry
  • pomaga w leczeniu trądziku i łuszczycy.

Kawa z cykorii jest napojem dietetycznym. Jej składniki przyspieszają przemianę materii, stymulują spalanie tłuszczów, ułatwiają trawienie i zwiększają aktywność mikroflory jelitowej. Cykoria zawiera dużo błonnika, bo aż 16%, który korzystnie wpływa na przyswajanie wapna, a także zwiększa uczucie sytości. Kawa z cykorii podawana z mlekiem posiada dodatkowe zalety - zwiększa przyswajalność białka oraz magnezu.

Po zgłębieniu tematyki postanawiam włączyć cykorię do codziennego jadłospisu.


DZIEŃ SIÓDMY:

Śniadanie: jajecznica na szpinaku z czosnkiem + kilka kawałeczków papryki konserwowej
Obiad: pierś z kurczaka z parowaru + mix warzyw (brokuł, kalafior, marchew) + ciecierzyca
Kolacja: sałatka z selera naciowego, fasoli, jajka i tuńczyka



2 komentarze:

  1. A jak smakuje cykoria? Da się to wypić? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z odrobiną mleka smakuje jak kawa zbożowa, ja akurat lubię ten smak :)

      Usuń