poniedziałek, 16 lutego 2015

Dzień 16 - yerba mate

YERBA MATE, czyli napar przyrządzany z liści ostokrzewu paragwajskiego. Jej ojczyzną jest Ameryka Południowa, gdzie jest ona niezwykle popularna i ceniona za swoje właściwości.

Właściwości zdrowotne Yerba Mate:
  • ma działanie pobudzające,
  • balansuje układ nerwowy,
  • znosi zmęczenie psychiczne i fizyczne,
  • zwiększa koncentrację i pobudza umysł,
  • zmniejsza stres i zwalcza bezsenność,
  • jest przeciwutleniaczem (antyoksydantem)
  • zapobiega otyłości i wspomaga odchudzanie,
  • polepsza trawienie,
  • obniża poziom LDL (złego cholesterolu),
  • czyści krew i usuwa z niej substancje toksyczne,
  • działa przeciw nowotworowo i przeciw zapalnie,
  • podnosi odporność organizmu.

W skład Yerba Mate wchodzą:
  • kofeina, teobromina,
  • polifenole, 
  • saponiny,
  • witaminy A, C, E, B-1, B-2 i B -complex, karoten (witamina A), biotyna (witamina H),
  • kwas pantotenowy,
  • minerały: magnez, wapń, żelazo, sód, potas, mangan, krzem, cynk, siarka,
  • fosforyty,
  • kwas chlorowodorowy,
  • chlorofil,
  • cholina,
  • inozyt.
Yerba Mate jest zazwyczaj parzona i pijana z naczyń zrobionych z owoców tykwy lub ceramicznych matero. Do naczynia wsypujemy dużo więcej suszu niż w przypadku zwykłej herbaty, bo aż 2/3 naczynia. Liście wielokrotnie są zalewane wodą (nigdy wrzątkiem!), a sam napar jest pijany przez specjalną rurkę z filtrem zwaną bombilla.

Pierwsza degustacja yerby nie pozostawi mi miłych wspomnień. Jak dla mnie napój jest potwornie gorzki, ale z każdym kolejnym parzeniem ma być coraz łagodniejszy, więc jest nadzieja, że polubię picie yerby.


DZIEŃ SZESNASTY:

Śniadanie: jajecznica na szpinaku z czosnkiem + kilka pikli ogórków w zalewie musztardowej 
Obiad: gotowana pierś z kurczaka + buraczki czerwone
Kolacja: sałatka z ciecierzycy i kurczaka

TRENING:

40 minut na rowerku +  30 pompek damskich


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz