CIECIERZYCA jest moim małym odkryciem kulinarnym dzięki Slow-Carb Diet. Posiada ona mnóstwo właściwości zdrowotnych, a przy tym jest smaczna. Ciecierzyca jest skarbnicą białka, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, zapobiega anemii. Cieciorka jest również bardzo dobrym źródłem błonnika, dzięki czemu pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit i prawidłowe wypróżnienia. Ponadto wiąże ona nadmiar kwasu solnego w żołądku, co jest pożądane u osób z nadkwasowością czy refluksem żołądkowo - przełykowym. Kolejna zaletą ciecierzycy jest jej niski indeks glikemicznny, w związku z tym bez obaw mogą po nią sięgać cukrzycy. Ciecierzycę wykorzystuje się nawet w preparatach leczących bielactwo oraz w preparatach przeciwbólowych.
Ciecierzyca a odchudzanie.
Znajdujący się w ciecierzycy błonnik wydłuża żucie pokarmu, co powoduje wcześniejsze osiągnięcie uczucia sytości oraz przyspiesza trawienie. Zawiera ona również witaminy z grupy B i magnes, czyli substancje mające pozytywny wpływ na pracę układu nerwowego, które pozwolą przetrwać kryzys podczas odchudzania. Spożywanie jej w umiarkowanych ilościach z pewnością przyczyni się do spadku masy ciała.
Co można z niej zrobić?
Najbardziej popularny jest humus (pasta) i falafelki, czyli nic innego jak po prostu kotleciki z cieciorki. Warto pamiętać, że z ciecierzycy można przyrządzić zupę - krem, pasztet oraz farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek i dań typu tatatouille. Ponadto z nasion ciecierzycy można wyrobić mąkę do wypieku chleba czy placków, co jest ogromną zaletą dla osób posiadających alergię na gluten, ponieważ ciecierzyca nie zawiera tego składnika.
Jak widać wariacji kulinarnych z ciecierzycą jest bardzo wiele. Wystarczy jej raz spróbować, by rozpocząć podboje własnej kuchni.
Ciecierzyca a odchudzanie.
Znajdujący się w ciecierzycy błonnik wydłuża żucie pokarmu, co powoduje wcześniejsze osiągnięcie uczucia sytości oraz przyspiesza trawienie. Zawiera ona również witaminy z grupy B i magnes, czyli substancje mające pozytywny wpływ na pracę układu nerwowego, które pozwolą przetrwać kryzys podczas odchudzania. Spożywanie jej w umiarkowanych ilościach z pewnością przyczyni się do spadku masy ciała.
Co można z niej zrobić?
Najbardziej popularny jest humus (pasta) i falafelki, czyli nic innego jak po prostu kotleciki z cieciorki. Warto pamiętać, że z ciecierzycy można przyrządzić zupę - krem, pasztet oraz farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek i dań typu tatatouille. Ponadto z nasion ciecierzycy można wyrobić mąkę do wypieku chleba czy placków, co jest ogromną zaletą dla osób posiadających alergię na gluten, ponieważ ciecierzyca nie zawiera tego składnika.
Jak widać wariacji kulinarnych z ciecierzycą jest bardzo wiele. Wystarczy jej raz spróbować, by rozpocząć podboje własnej kuchni.
DZIEŃ CZWARTY:
Śniadanie: jajecznica na szpinaku z czosnkiem + kilka pikli ogórków w zalewie chilli
Obiad: pierś z kurczaka z parowaru + mix warzyw (brokuł, kalafior, marchew) + ciecierzyca
Kolacja: sałatka z selera naciowego, fasoli, jajka i tuńczykaTRENING:
Też chcę na treningi ;(
OdpowiedzUsuńfit mamy mają trudniej, ale trening w domu może być równie skuteczny :)
Usuń