Po weekendzie spędzonym na małym szaleństwie dzisiaj wracam do stałego rytmu życia. Na dzisiejsze wojaże w kuchni zaplanowałam sobie danie prosto z Teksasu, czyli CHILI CON CARNE
Składniki:
- oliwa z oliwek 1 łyżeczka
- cebula
- czosnek dwa ząbki
- chilli w proszku 1 łyżeczka
- suszone oregano 1 łyżeczka
- mielona wołowina 500g
- pomidory z puszki
- czerwona papryka 1 szt
- czerwona fasola 1/2 puszki
- bulion lub woda 100ml
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzania:
- Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie.
- Dodać rozdrobniony czosnek, chilli i oregano. Całość smażyć ok 1 minuty ciągle mieszając.
- Stopniowo dodawać wołowinę, mieszając zrumienić z każdej strony.
- Całość przełożyć do garnka, następnie dodać pomidory z zalewą. Doprawić pieprzem i solą.
- Przykryć i dusić na umiarkowanym ogniu ok 20 minut.
- Dodać pokrojoną paprykę. Gotować kolejne 10 minut.
- Na koniec dodać odsączoną i przepłukaną fasolę, pozostawić na ogniu jeszcze 3 minuty.
- Na koniec gotować potrawę podlewając stopniowo wrzącym bulionem, tak aby powstało trochę gęstego sosu.
- Gotowe danie można ewentualnie podawać z dodatkiem białego ryżu i kwaśnej śmietany.
DZIEŃ DWUDZIESTY TRZECI:
Śniadanie: jajecznica na szpinaku z czosnkiem + ogórki konserwowe
Obiad: pierś z kurczaka z parowaru + fasolka szparagowa + czerwona fasola
Kolacja: chudy twaróg z dodatkiem prażonego siemienia lnianego
TRENING:
Kocham tą zupę ale robię z gotową przyprawą!
OdpowiedzUsuń