poniedziałek, 23 lutego 2015

Dzień 23 - chili con carne

Po weekendzie spędzonym na małym szaleństwie dzisiaj wracam do stałego rytmu życia. Na dzisiejsze wojaże w kuchni zaplanowałam sobie danie prosto z Teksasu, czyli CHILI CON CARNE

Składniki:
  • oliwa z oliwek 1 łyżeczka
  • cebula
  • czosnek dwa ząbki
  • chilli w proszku 1 łyżeczka
  • suszone oregano 1 łyżeczka
  • mielona wołowina 500g
  • pomidory z puszki
  • czerwona papryka 1 szt
  • czerwona fasola 1/2 puszki
  • bulion lub woda 100ml
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:
  • Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie.
  • Dodać rozdrobniony czosnek, chilli i oregano. Całość smażyć ok 1 minuty ciągle mieszając.
  • Stopniowo dodawać wołowinę, mieszając zrumienić z każdej strony.
  • Całość przełożyć do garnka, następnie dodać pomidory z zalewą. Doprawić pieprzem i solą.
  • Przykryć i dusić na umiarkowanym ogniu ok 20 minut.
  • Dodać pokrojoną paprykę. Gotować kolejne 10 minut.
  • Na koniec dodać odsączoną i przepłukaną fasolę, pozostawić na ogniu jeszcze 3 minuty.
  • Na koniec gotować potrawę podlewając stopniowo wrzącym bulionem, tak aby powstało trochę gęstego sosu.
  • Gotowe danie można ewentualnie podawać z dodatkiem białego ryżu i kwaśnej śmietany.

DZIEŃ DWUDZIESTY TRZECI:

Śniadanie: jajecznica na szpinaku z czosnkiem + ogórki konserwowe
Obiad: pierś z kurczaka z parowaru + fasolka szparagowa + czerwona fasola
Kolacja: chudy twaróg z dodatkiem prażonego siemienia lnianego

TRENING:

 6 km na bieżni 5 serii (16, 25, 15, 15, 15) pompek damskich



1 komentarz: