piątek, 20 lutego 2015

Dzień 20 - cytryna

Brak pomysłu na dzisiejszy wpis? Siedzę, patrze w monitor i popijam wodę z cytryną... o właśnie CYTRYNA. Dzisiaj napisze o tym owocu.

Cytryna zawiera 53 mg/100g witaminy C, co pozwala na wspieranie odporności i łagodzenie przebiegu infekcji, ale nie jest to owoc o największe dawce wit. C, przykładowo dzika różna ma aż 1800 mg/100g. Cytryna zawiera dodatkowo sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu.

Co jeszcze zawiera cytryna?
  • beta-karoten
  • witaminy z grupy B,E
  • potas, magnez, sód, żelazo.

Dzięki sporej zawartości terpeny cytryna pobudza wytwarzanie śliny, a co za tym idzie pobudza procesy trawienne. Woda z cytryną korzystnie wpływa na wątrobę - oczyszcza ją i zwiększa produkcję żółci. Takie procesy przyczyniają się do usuwania z organizmu zanieczyszczeń. Czyli podsumowując - sprzyja odchudzaniu.

Cytryna chroni przed zakwaszeniem organizmu. Neutralizuje ona kwaśne produkty przemiany materii, dzięki czemu zapobiega zmęczeniu, bólom głowy, apatii i złemu samopoczuciu.

Ten cytrus również obniża ciśnienie krwi, dzięki zawartości flawonoidów.

Pektyny, terpeny i olejki eteryczne występujące w cytrusach działają bakteriobójczo, co zmniejsza ryzyko wrzodów żołądka oraz malarii czy duru brzusznego.

Dodatkowo sok z cytryny obniża poziom cholesterolu i wzmacnia naczynia krwionośne. To wszystko dzięki flawonoidom, które zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych (rutyna), uszczelniają je, opóźniają rozwój miażdżycy, obniżają poziom złego cholesterolu (hespertyna).

Na zakończenie warto dodać, że cytryna przyspiesza gojenie się ran. Jest to zasługa witaminy C (kwasu askorbinowego). Kwas askorbinowy jest niezbędny również do utrzymania zdrowych kości, chrząstek i zębów.

Ponoć cytryna ma swój udział w zwalczaniu komórek rakowych... Sama piję wodę z cytryną, ze względu na walory smakowe, ale jak widać warto uzupełnić w nią swoją dietę przede wszystkim dla celów zdrowotnych.


DZIEŃ DWUDZIESTY:

Śniadanie: jajecznica na szpinaku z czosnkiem + kilka pikli ogórków w zalewie chilli
Obiad: ryba z parowaru + kalafior + czerwona fasola
Podwieczorek: tuńczyk (sałatka meksykańska firmy Samui)
Kolacja: serek wiejski

TRENING:
tabata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz